Skip to content

Veel gestelde vragen

Staat uw antwoord er niet tussen?
Aarzel dan vooral niet en neem telefonisch 06 271 371 13 contact met ons op of via het contactformulier.

MITSUBISHI-HEAVY-INDUSTRIES--Brand---01
DAIKIN--Brands---04
CARRIER--Brands---03
PANASONIC-Brands-05
Top merken
Voor ieder budget wat wils

Ja, dat is mogelijk. De airco moet dan geplaatst worden in een centrale ruimte en moet richting de deuropeningen van de te koelen ruimtes kunnen blazen. Hier mogen geen grote ‘obstakels’ tussen zitten, zoals grote afstanden tussen airco en ruimte, de te koelen ruimte is hoek om, meerdere deuropeningen of een trappengat.

De luchtstroom mag dus maar één obstakel (bijvoorbeeld een deuropening) tegenkomen, voordat de gekoelde lucht in de ruimte is. Een overloop is dus vaak een geschikte ruimte om een airco te plaatsen om zo de gehele bovenverdieping te koelen. Wel moet de airco dan overcapaciteit hebben. Vaak is 3.5 kW (goed voor 35m2) voldoende en soms is er 5.0 kW koelvermogen (goed voor 50m2) nodig.

Meer informatie

De vuistregel is dat je 30 – 50 Watt koelvermogen nodig hebt per kubieke meter ruimte (m3). Dus je vermenigvuldigt de hoeveelheid kubieke meter in je ruimte met 40 Watt voor het benodigde koelvermogen van je airco.

Bijvoorbeeld met een kamer van 50 m3 vermenigvuldigd met 40 Watt geeft een benodigd koelvermogen van 2000 Watt ofwel 2,0 kilowatt (kW).

Dus voor een ruimte van 25m2 en met een hoogte van 2.5 meter (62.5 kubieke meter) heeft u 2.5 kW koelvermogen nodig.

Voor een ruimte van 35m2 en 90 kubieke meter (m3) heeft u 3.5 kW koelvermogen nodig.

Voor een ruimte van 50m2 en 125 m3 heeft u 5.0 kW koelvermogen nodig.

Wanneer de airco op een ongunstige locatie geplaatst moet worden en daardoor de luchtcirculatie lastiger is, dan is overcapaciteit een goede oplossing. Dit geldt ook zo wanneer het gaat om meerdere ruimtes of een scheiding in de ruimte (bijv. scheiding tussen woongedeelte en keuken in de woonkamer).

De binnenunits die wij aanbieden hebben allemaal een fluisterstand van 19 dB. Wanneer de airco op normale toeren draait, zal het geluidsvermogen tussen de 25 en 35 dB zitten.

De buitenunits (Single-split tot 5.0 kW) van Mitsubishi en Daikin hebben een geluidsvermogen van ongeveer 45 dB tijdens normaal gebruik. En de buitenunit van Carrier (Single-split tot 5.0 kW) zitten bij normaal gebruik op 55 dB. Dit is gemeten vanaf 1 meter afstand van de buitenunit.

Nee, de standaard filters in de meeste airco’s beschermen niet tegen virussen en andere bacteriën. De standaard filters halen enkel stofdeeltjes, negatieve ionen en sommige allergene deeltjes uit de lucht.

Echter zijn er UV-filters verkrijgbaar die WEL de lucht desinfecteert van virussen. Dit is de Blue Science UV Lucht desinfectie systeem LED-driver en de optionele PRO-kit. UV-c is een krachtig desinfectiemiddel waarvan bewezen is dat het effectief is op de meeste stammen van het Coronavirus. Daarbij doodt het 99% van alle virussen, bacteriën en schimmels. De technologie van Blue Science vernietigd de DNA en de RNA van bacteriën en virussen, waardoor ze zichzelf niet kunnen reproduceren. Meer informatie https://www.youtube.com/watch?v=0hrYy91sqfY of neem contact met ons op via +31 (0)6 – 271 371 13.

Daarnaast bevatten de designmodellen van Daikin de Daikin Flash Streamer filter en hiervan is wetenschappelijk bewezen dat het na 1 uur bestralingstijd 93.65% van coronavirus inactiveert en na 3 uur bestralingstijd 99.97% van het coronavirus inactiveert.

De effecten bij gebruik in de praktijk kunnen afwijken. Voor meer informatie hierover en de toepassing in de praktijk, kijk op daikin.nl.

Het antwoord hierop is simpel, namelijk ja. Een airco circuleert de lucht binnen een kamer en filtert daarbij ook stof uit de lucht. Het stof dat eruit gefilterd is, blijft in de airco achter en kan verschillende kwaaltjes creëren. Zo kan de combinatie stof en condenswater op den duur stank veroorzaken en is het een ideale huisvesting voor virussen, bacteriën en schimmels, vooral wanneer er in de winter ook verwarmd gaat worden. Op dat moment wordt er de ideale leefomgeving gecreëerd voor virussen, bacteriën en schimmels.

Hier kun je dus ook zeker ziek van worden. Dit gebeurt er dus ook bij de welbekende vakantieairco’s in de warme landen waar men verkouden van wordt. Dit alles wordt allemaal voorkomen met een jaarlijkse schoonmaakbeurt en onderhoudsinspectie. Daarnaast zorgt onderhoud ervoor dat de airco niet meer energie verbruikt dan nodig is. Verder verlengt u de levensduur van uw installatie en het goed functioneren ervan!

Ga naar onderhoud

De airco’s van tegenwoordig zijn heel energiezuinig. Tijdens het koelen verbruikt een gemiddelde wandmodel airco (A-merk) met 3.5 kW koelvermogen jaarlijks ongeveer 150 kWh (gemiddelde van 500 draaiuren) Dit staat gelijk aan het energielabel A++. Tijdens het verwarmen wat meer, namelijk ongeveer 900 kWh. Ook dit staat gelijk aan het energielabel A++.
  • Een 2.5 kW A-merk airco verbruikt ongeveer 100 kWh tijdens het koelen (A+++) en 800 kWh tijdens het verwarmen (A++).
  • Een 5.0 kW A-merk airco verbruikt ongeveer 250 kWh tijdens het koelen (A++) en 1150 kWh tijdens het verwarmen (A+).
Meer informatie

Tegenwoordig hebben bijna alle airco’s de invertertechniek en dat wil zeggen dat de airco kan koelen én verwarmen. Wel verbruikt een airco meer energie tijdens het verwarmen.

Met de installatie van een airco met een standaardmontage (ongeveer 4 meter leidingwerk, locatie binnen- en buitenunit goed bereikbaar, geen betonmuren) zijn wij ongeveer 4 uurtjes bezig. Voor een installatie van een duo-split zijn wij meestal 6 tot 8 uur bezig, ook weer afhankelijk van de situatie. Voor een installatie van meer dan 3 binnenunit zijn wij minimaal 8 uur bezig en eventueel moeten we de dag erop terugkomen om het af te maken. Maar dat wordt natuurlijk allemaal duidelijk aangegeven bij het maken van de afspraak.

Ja, die zijn er zeker. Deze modellen zijn vaak uitgerust met zo goed als alle opties die er beschikbaar zijn en zien er misschien beter uit dan zo’n standaard ‘witte bak of witte kast’ aan de muur.

Daikin heeft de Stylish modellen in de kleuren Zilver, Zwart, Zwarthout en Wit en de Emura-modellen in de kleuren Zilver en Wit. De Perfera-modellen is alleen in het wit beschikbaar, maar beschikt wel over alle verkrijgbare opties.

Mitsubishi H.I. heeft naast de witte modellen ook nog de kleuren Titanium en Zwartwit contrast. Deze drie kleuren zijn beschikbaar voor het standaardmodel en ook verkrijgbaar met alle verkrijgbare opties.

Verder zijn er ook vloermodellen die onder op de grond tegen de muur worden gemonteerd. Deze vallen in sommige vallen misschien minder op dan een wandmodel hoog aan de muur en ze koelen en verwarmen net zo goed.

Ga naar onze vloermodellen

Wanneer u overcapaciteit nodig heeft of gewoon wil hebben, dan is het vaak voldoende als u een airco kiest die één stap krachtiger is. Dus voor een 2.5 kW (25m2) is dat een 3.5 kW (35m2) en zo verder.

In de binnenunit ontstaat tijdens het koelen condenswater. Dat is het vocht wat uit de lucht wordt onttrokken. Dit condenswater valt in de binnenunit in een lekbak. Als het mogelijk is, wordt de condenswaterafvoer onder natuurlijk afschot aan de binnenunit gemonteerd. Wanneer dat niet mogelijk is, bijvoorbeeld wanneer de koelingen en dus ook de waterafvoer door het dak naar boven moeten, dan kan er gebruik worden gemaakt van een condenswaterpomp. Deze pompt het water als het nodig is tot wel tien meter naar boven. Aangezien condenswaterpompen vaker onderhoud nodig hebben, proberen wij deze zo min mogelijk toe te passen. Hierdoor zijn er simpelweg minder onderdelen aan de installatie die kapot kunnen gaan, door bijvoorbeeld achterstallig onderhoud.